Over Zero Waste

Ter introductie op Zero Waste voor bedrijven vind je hier achtergronden over de opkomst van Zero Waste als lifestyle, links naar kennisorganisaties die relevant werk doen ten behoeve van Zero Waste oplossingen in business, en verwijzingen naar zero waste ondernemers.

Zero Waste Home, Bea Johnson. Grondlegster van Zero Waste als trend uit Amerika. In tegenstelling tot in Europa zijn Bulk alleys in Amerika gangbaar. Haar boek ‘Zero Waste Home, ultimate guide to simplifying your life by reducing your waste’ uit 2013 heeft wereldwijd de opkomst van verpakkingsvrije (niche)winkels geboost en ook de vraag van consumenten naar alternatieven voor voorverpakte goederen gekickstart.

Zero Waste Europe is een kennisplatform over afvalreductie in steden, bedrijven en individuele levensstijl. Hier vind je casestudies van Europese zero waste initiatieven op gemeentelijk niveau, maar ook over bedrijven in verschillende sectoren die zich actief bezighouden met afvalreductie. Je vindt hier een lijst met toonaangevende bedrijven op dit gebied en relevante informatie over zero waste in business.

Wageningen Universiteit, Onderzoeksgroep die zich richt op alle aspecten uit de productcyclus van verpakkingen. Van consumentengedrag in relatie tot duurzaamheid, alternatieven en recyclebaarheid van single use plastics en (voedsel)verpakkingen.

LOOP een initiatief van TerraCycle om verpakkingsvrij winkelen aan te bieden in samenwerking met A brands. Momenteel in testfase in Amerika. CEO Tom Szaky gaf het boek uit ‘The future of packaging’ wat vanuit industrieperspectief weergeeft welke ontwikkelingen de industrie zelf voor ogen heeft. Opruimen en recyclen worden daarin nog als belangrijkste strategieĆ«n gezien. Inmiddels is er met Loop dus aandacht voor onverpakt, hervulbare verpakkingen en de test in combinatie met thuisbezorging.

Bepakt, index van zero waste supermarkten wereldwijd

Unpacked initiatiefnemer in het verenigd koninkrijk om de lokale markt klaar te maken voor verpakkingsvrij winkelen. Dit jaar resulteerde hun effort in pilots bij de grote keten Waitrose die nu wegens succes het Waitrose Unpacked concept uitbreidt naar meer winkels

Original Unverpackt in Berlijn. Initiatiefnemer eerste verpakkingsvrije winkel in Duitsland. Inmiddels voorbeeld van een beweging waardoor er inmiddels dagelijks verpakkingsvrije winkels bijkomen in Duitsland.

Zerowastedispenser.com is een jonge onderneming uit Belgiƫ die prachtige bulk dispensers vervaardigt van zuiver glas en RVS. Qua hygiene zijn deze inerte materialen onovertroffen en dus zeer geschikt om voedsel in te presenteren en te bewaren.

Het zerowasteproject van Nikkie en Jessie Kroon. Nederlandse ambassadeurs voor de consumentenmarkt van de zero waste lifestyle. Gaven een boek over zero waste living. Inmiddels hebben ze een verpakkingsvrije (non-food) store SMIR geopend in Amersfoort en organiseren workshops.